kennisartikel

25 maart 2024

Zoveel CO2 kan er in de bouw bespaard worden

Ontwerp zonder titel (99)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Zoveel CO2 kan er in de bouw bespaard worden

In 2020 heeft woningcorporatie ‘De Woonplaats’ in Enschede zeven circulaire eengezinswoningen gebouwd. Deze woningen, hoofdzakelijk vervaardigd uit herbruikbare en biobased materialen, zijn energiezuinig en vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Met de bouw van deze huizen is 93 ton CO2-uitstoot vermeden. Circularities maakte hier een handige infographic over.

Steun van de Provincie

Dankzij een subsidie van de provincie Overijssel, voortkomend uit de Transitieagenda Circulair, kon dit bouwproject worden gerealiseerd. De regeling bood een subsidie van €10.000 per circulair gebouwde woning, en ondersteunde in totaal 8 andere circulaire bouwprojecten, waaronder nog 3 woningbouwprojecten.

Het doel van de provincie Overijssel is om regionaal meer expertise en ervaring op te bouwen voor een toekomstbestendige aanpak van de bouwopgave, waaronder circulaire, natuurinclusieve en klimaatbestendige benaderingen. Daartoe richtte de provincie een Community of Practice (CoP) op, bestaande uit 26 proeftuinen die 5 circulaire bedrijfspanden/gebieden en 4 circulaire woningbouwprojecten hebben gerealiseerd. De CoP is afgerond en de resultaten zijn overgedragen aan het netwerk van de Woonkeuken.

De zeven circulaire sociale huurwoningen zijn gebouwd met een lichte houten constructie op het bestaande betonnen fundament. Bij de afwerking is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikt en biobased materiaal, met als doel de milieu-impact zo laag mogelijk te houden.

Impact en Resultaten

  • Vermeden CO2: Met de bouw van deze zeven huizen is in totaal 93 ton CO2 vermeden, wat neerkomt op 13,2 ton per woning. Dit vertegenwoordigt een reductie van 80% ten opzichte van traditionele bouwmethoden.
  • Hergebruikt en Biobased Materialen: De woningen zijn gebouwd met een mix van hergebruikt en biobased materiaal, waarbij de nadruk lag op het minimaliseren van de milieu-impact.
  • Grondstoffenreductie: Door de fundering en de vloer van de oude woningen te behouden, is bijna 250 ton beton bespaard gebleven, wat een aanzienlijke grondstoffenreductie oplevert.
Potentieel voor Nederland

De resultaten van dit project zijn veelbelovend en hebben het potentieel om ook andere gemeenten, waaronder Breda, te inspireren. Door circulaire bouwmethoden toe te passen, kan een aanzienlijke CO2-uitstoot worden vermeden en kan de milieu-impact van nieuwbouwprojecten aanzienlijk worden verminderd. Het potentieel voor Nederland is gebaseerd op de resultaten van dit initiatief. Van de totale woningbouwopgave van 917.193 woningen zijn ongeveer 91.719 geschikt voor het sloop/nieuwbouw-concept (10%, naar schatting van de provincie Overijssel). Dit betekent een totale potentiële vermeden CO2-uitstoot van ongeveer 1,2 megaton. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 360.000 auto's per jaar.

Lees hier meer over de infographic van Circularities.

Gerelateerde artikelen

04/10/2024

nieuws

Subsidie: Opening LIFE-call verwacht op 18 april

Circulair risk scorecard

03/27/2024

kennisartikel

Nieuwe tool: Circular risk scorecard

03/25/2024

kennisartikel

Zo helpt de provincie Friesland circulaire ondernemers

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.