kennisartikel

6 februari 2024

Zo krijg je een Groenverklaring en dit zijn de voordelen

Headerfoto artikel (1600 x 600 px) (3)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Zo krijg je een Groenverklaring en dit zijn de voordelen

Een Groenverklaring is een symbool van toewijding aan milieubescherming en duurzaamheid, uitgegeven door de Nederlandse overheid. Maar wat houdt dit document precies in en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is een Groenverklaring?

Een Groenverklaring is een officieel document dat wordt uitgegeven door de Nederlandse overheid om projecten te erkennen die bijdragen aan milieubescherming en duurzaamheid. Het wordt met name gebruikt in de bouw- en vastgoedsector voor projecten die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria.

Hoe kom ik in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een Groenverklaring, moet een project voldoen aan specifieke duurzaamheidsstandaarden op het gebied van energiebesparing, materiaalgebruik, watermanagement en milieuvriendelijkheid. Deze standaarden zijn vastgesteld door de overheid en worden regelmatig geüpdatet om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Wat zijn de voordelen van een Groenverklaring?

Over het algemeen draagt de Groenverklaring bij aan het stimuleren van duurzame ontwikkeling in de bouwsector en het verminderen van de ecologische impact van gebouwen en infrastructuurprojecten.

Het verkrijgen van een Groenverklaring biedt verschillende voordelen voor projecten en de betrokken partijen:

Belastingvoordelen: Projecten die een Groenverklaring ontvangen, kunnen in aanmerking komen voor verschillende belastingvoordelen, zoals de Groenfinancieringsregeling. Dit kan leiden tot lagere financieringskosten en een verbeterde financiële haalbaarheid van het project.

Subsidies: Sommige overheden bieden subsidies aan projecten met een Groenverklaring als stimulans voor duurzame ontwikkeling. Deze subsidies kunnen worden gebruikt om investeringen in duurzame technologieën en praktijken te ondersteunen.

Financieringsmogelijkheden: Banken en financiële instellingen geven vaak de voorkeur aan projecten met een Groenverklaring vanwege de hogere mate van zekerheid met betrekking tot duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dit kan resulteren in gunstigere financieringsvoorwaarden, zoals lagere rentetarieven of soepelere leningsvoorwaarden. Zoals de Groen Lening van de Rabobank.

Imago en marketing: Het verkrijgen van een Groenverklaring kan het imago van het project en de betrokken partijen verbeteren door aan te tonen dat zij zich inzetten voor milieuvriendelijke praktijken en duurzaamheid. Dit kan leiden tot een grotere aantrekkingskracht op investeerders, huurders en kopers die waarde hechten aan duurzaamheid.

Milieuprestaties: Het behalen van een Groenverklaring bevestigt dat het project voldoet aan specifieke duurzaamheidsstandaarden, wat resulteert in een verminderde ecologische impact en een positieve bijdrage aan het milieu.

Hoe vraag ik een Groenverklaring aan?

Een Groenverklaring kun je hier aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Gerelateerde artikelen

05/02/2024

kennisartikel

Hier vind je informatie en tips over regels en wetten rondom circulair ondernemen

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.