kennisartikel

25 maart 2024

Zo helpt de provincie Friesland circulaire ondernemers

Ontwerp zonder titel (98)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Zo helpt de provincie Friesland circulaire ondernemers

Provinciale en gemeentelijke overheden spelen een cruciale rol in de weg naar circulariteit. Een uitstekend voorbeeld hiervan is te vinden in Friesland, waar een reeks subsidieregelingen in het leven is geroepen om bedrijven te helpen bij het verwezenlijken van hun circulaire ambities. Circularities maakte een infographic om te laten zien wat het positieve effect daarvan is.

Een Breed Aanbod aan Ondersteuning

De provincie Friesland heeft een  pakket aan subsidieregelingen samengesteld om verschillende stadia van bedrijfsontwikkeling te ondersteunen. Deze omvatten:

1) Startgeld (Innovatiematrix)

Deze regeling, bekend als de 'Innovatiematrix', heeft tot doel bedrijven te stimuleren om circulaire initiatieven te ontplooien. Met een toekenning van €2500 kunnen ondernemers hun ideeën beknopt presenteren op slechts één A4'tje. Dit laagdrempelige proces geeft ondernemers de kans om hun circulaire plannen kort en bondig uiteen te zetten, terwijl de provincie waardevol inzicht verkrijgt in de behoeften van het midden- en kleinbedrijf.

2) Ontwikkelfonds

Het Ontwikkelfonds is ontworpen om bedrijven te helpen bij de verdere ontwikkeling van circulaire producten. Onder deze regeling is een bedrag van €25.000 per bedrijf beschikbaar gesteld.

Deze regelingen vallen onder het subsidieprogramma ‘No en Moarn’ (Nu en Morgen), dat oorspronkelijk was opgezet als steunpakket voor bedrijven en instellingen tijdens de coronapandemie. Hierin zijn enkele regelingen opgenomen die duurzame en circulaire voorwaarden hebben, gezamenlijk bekend als ‘De Nieuwe Economie Challenge’.

3) Vestigingsregeling

De Vestigingsregeling heeft als doel circulaire bedrijven te behouden en naar de regio te trekken. Binnen deze regeling is per bedrijf maximaal €75.000 (tot €100.000) beschikbaar. Na een succesvolle eerste ronde is de regeling heropend op 6 februari 2023.

Impact en Resultaten

In totaal heeft de provincie Friesland meer dan 50 bedrijven ondersteund via deze regelingen, waarbij in totaal aanzienlijke financiële middelen zijn ingezet. Hierbij zijn 25 bedrijven geholpen met startgeld, 15 met het ontwikkelfonds, en 12 met de vestigingsregeling. Deze initiatieven hebben niet alleen individuele bedrijven geholpen, maar hebben ook bijgedragen aan de groei van de circulaire economie in de regio.

Met een dergelijk stimuleringspakket toont de provincie Friesland haar toewijding aan het bevorderen van duurzame en circulaire praktijken binnen het lokale bedrijfsleven.

Lees hier meer over de infographic van Circularities.

Gerelateerde artikelen

04/10/2024

nieuws

Subsidie: Opening LIFE-call verwacht op 18 april

Circulair risk scorecard

03/27/2024

kennisartikel

Nieuwe tool: Circular risk scorecard

03/25/2024

kennisartikel

Zoveel CO2 kan er in de bouw bespaard worden

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.