kennisartikel, nieuws

17 juli 2024

Voedselverspilling op de kaart in de gemeente Breda

Greendish

Voedselverspilling op de kaart in de gemeente Breda

In 2023 gaf het Stadskantoor het goede voorbeeld door deel te nemen aan het project van Greendish om voedselverspilling te verminderen. De gemeente Breda heeft als doelstelling om in 2044 klimaatneutraal te zijn. Afgelopen jaar ging het Stadskantoor Breda binnen dat kader aan de slag om voedselverspilling te verminderen. Onder begeleiding van Greendish zijn de locaties Afvalservice aan de Slingerweg en Werk Breda aan de Riethil aan de slag gegaan met het verminderen van verspilling.

Hoe wordt er te werk gegaan?

Er werd gestart met een nulmeting om in kaart te brengen wat het uitgangspunt was. Op basis hiervan zijn doelen en adviezen opgesteld. Hierna volgde de actieperiode, waarin de teams aan de slag gingen met de adviezen. Ten slotte is de effectmeting uitgevoerd om duidelijk in kaart te brengen welke financiële- en milieuwinst er is behaald door de veranderingen tijdens de actieperiode.

Concrete veranderingen

• Inkoop scherper monitoren, kleinere hoeveelheden op voorraad houden.
• Aanpassen van de recepturen en ingrediënten terug laten komen in meerdere gerechten.
• Extra trainen van medewerkers. Zo is er een inspiratiesessie gehouden, waarbij we de combinatie hebben gemaakt om de resultaten en informatie over voedselverspilling te delen aan de hand van een Kahootquiz.
• Cateringmedewerkers kwamen zelf ook met initiatieven en waren enthousiast over de kennisquiz over voedselverspilling. Daarnaast namen ze hun collega’s mee in het delen van feitjes en weetjes over de impact van voedselverspilling op ons klimaat.

‘’Ik had al veel meegekregen van het project van het Stadskantoor vorig jaar. Toch hebben zij op locatie nog verandering door kunnen voeren en milieu-impact kunnen maken. Het zijn echt simpele dingen waardoor je wakker geschud wordt in wat je nog kunt aanpassen!’’ - Claudia Dingemans (Cateringverantwoordelijke bij Afvalservice)

Belangrijkste resultaten

Dit zijn de belangrijkste behaalde resultaten op jaarbasis:
• Riethil: 1.045 kg CO2-eq bespaard per jaar en 1.624.350 liter water bespaard op jaarbasis.
• Slingerweg: de totale hoeveelheid voedselverspilling per gast is gedaald. Dat zien we met name terug in een daling van het koelkastafval met 14% en het bordenafval met een daling van zelfs 47%.

Gerelateerde artikelen

Er zijn geen gerelateerde artikelen voor dit artikel.

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.