nieuws

29 januari 2024

Impressie Circulair Café 13-dec

Breda Circulair - Nieuws (9)
3-1-1024x1024

Margot

Stichting Breda Circulair is er voor ondernemers die hun circulaire product of idee verder willen brengen. Maar ook voor ondernemers die hun eerste stappen richting circulair ondernemen nog moeten zetten en daar ondersteuning bij kunnen gebruiken. Breda Circulair Vindt, Vertelt, Verbindt en Versnelt.

Impressie Circulair Café 13-dec

header 1

Het was weer tijd voor het Circulair Café. Een avond waar menig groen hart zich inmiddels op verheugt; het begint al aardig een begrip te worden. Niet in de laatste plaats vanwege het altijd verrassende programma. Voor wie er niet bij was of nog even wil nagenieten is er deze impressie. Altijd uitgebreid, want te zonde om niet te delen. Op deze wederom bomvolle avond was er podium voor 3 sprekers.

Impact ondernemers Breda: Het nieuwe normaal!

Mehmet Genc, werkzaam bij Avans opleiding Sales & Economie, trapte de avond bevlogen af, met zijn verhaal over Impact ondernemers Breda. Dit nieuwe initiatief laat zien dat samen echt beter is. Verenigd vanuit diverse maatschappelijk gerichte instanties maken zij verschil voor en met ondernemers die impact willen maken.

 

Doel van dit samenwerkingsverband, bestaande uit het Urban Living Lab, De Triple O Campus, Betrokken Ondernemers Breda, Gemeente Breda en het CoE Brede welvaart en nieuw ondernemerschap van Avans, is het stimuleren en faciliteren van impact ondernemerschap en het versterken van het impact ecosysteem. Hiertoe organiseren zij onder andere impact stages voor studenten, maken budget vrij voor concrete activiteiten ter stimulans en zoeken gericht de samenwerking met maatschappelijk verantwoorde ondernemers.

 

De deelnemende partners bundelen hun activiteiten en werken actief samen op basis van concrete afspraken aan gerichte plannen voor de komende jaren. Ze maken gebruik van elkaars kracht en netwerk en richten zich op ondersteuning van Impact First Ondernemers; ondernemers die hun omzet uit de markt halen, maar maatschappelijke impact boven winst stellen en zo een positieve maatschappelijke bijdrage leveren.

Inmiddels is ook Breda Circulair nauw bij het kernteam betrokken en worden de mogelijkheden tot samenwerken momenteel verder verkend.

Aantrekkelijk aanbod

De boodschap die Mehmet vooral wil meegeven: Er gebeurt veel leuks in en om Breda, maar het is veel te versnipperd. We moeten elkaar makkelijker, sneller en vaker vinden, om echt impact te maken. Om dit handen en voeten te geven komt Mehmet met een wel heel aantrekkelijk aanbod; 2 Impact First Ondernemers uit het netwerk hebben zich gecommitteerd aan Impact Ondernemers Breda om elke dinsdag de volledige dag beschikbaar te zijn om ondernemers op weg te helpen richting impactvol ondernemen. Tips, voorbeelden, advies; Marcel de Groot en collega’s staan elke dinsdag bij het Urban Living Lab (ULLB) klaar om je te helpen. Een cadeau voor je organisatie en jezelf; maak er gebruik van en start ook met impact maken!

Impact ondernemers Breda is te volgen via de ULLB socials, Betrokken ondernemers Breda en via de gemeente Breda website.

Annemarie de Beaufort, voorzitter van Breda Circulair

Zij versterkt de boodschap van Mehmet nog graag door de samenwerking met Breda Circulair te benoemen, waar zo duidelijk uit blijkt dat samen echt sterker is.

Breda Circulair is opgericht om ondernemers de kans te geven te groeien en te bloeien en hen andere ondernemers te laten inspireren om ook een stap te zetten op die R ladder. Koplopers in circulair ondernemerschap worden in de spotlights gezet om zo nieuwkomers te helpen met voorbeelden, tips, kennis en inspiratie. In de hoop lokale ketens te sluiten. De samenwerking met Impact ondernemers Breda, maar ook met Avans, waar onderzoek wordt gedaan, geeft veel energie en ambitie om door te gaan.

Circulaire economie; wat is dat nu echt?

Na dit enthousiaste en inspirerende verhaal werd het publiek meegenomen in het verhaal van Marien Korthorst. Deze industrieel ontwerper met focus op circulair ontwerp brengt misschien wel de grootste uitdaging van circulair ondernemen aan het licht: Hoe zorg je er nu voor dat circulair ondernemen relateert met het verdienen van geld? Want dat is waar een circulaire economie voor staat; kringlopen sluiten in relatie tot geld verdienen.

Circulair Cafe 131223 presentatie

Hoe kun je waarde opbouwen, behouden en weer teruggeven na gebruik. Economisch én ecologisch. Marien laat zien hoe we te maken hebben met eindige grondstoffen. Daar moeten we dus wat mee. Recyclen kan, maar is economisch lastig; brengt erg weinig geld op. Hergebruik en levensduur verlengen van producten lijkt lucratiever. Gelukkig helpt de nieuwe wetgeving een handje mee; producten moeten vanaf nu gerepareerd kunnen worden. Dus niet bij een kapotte camera in je iPhone een nieuwe hoeven halen, maar hup naar een erkend reparateur, zodat alle functies die nog wel werken, gewoon kunnen blijven werken.

Dit kan echt het verschil gaan maken. Het winnen en opnieuw inzetten van grondstoffen is namelijk veel lucratiever dan het opwekken van duurzame energie. Leuk dus al die zonnepanelen en warmtepompen, zeer nuttig, maar daarmee alleen redden we het niet.

CIRCO Tracks

In 2015 is CIRCO opgezet. Een methodiek, gebaseerd op een studie aan de TU Delft, die gericht is op het samen ontwikkelen van circulaire businessmodellen.

CIRCO wordt ondersteund door provincie en de Rabobank, en geeft workshops om anders te gaan denken over jouw business. In een zogenaamde CIRCO track ontdekken deelnemers waar in hun keten waardeverlies zit. Vervolgens ga je op zoek naar welke circulaire designstrategie een oplossing biedt en welk circulair businessmodel hierbij past. Uiteindelijk ligt de focus op de commerciële haalbaarheid van het idee. Met als resultaat een concrete propositie en een roadmap; met acties waar je vanaf vandaag mee aan de slag kunt. Lekker concreet dus! De roadmap kan wel 20 jaar omvatten, maar je kunt vandaag al de eerste stap zetten.

Als voorbeeld noemt Marien een Track die in samenwerking met een ziekenhuis draait. In deze casus wordt de keten van disposables die een ziekenhuis inkomen onderzocht: Kan deze enorme afvalberg slimmer gebruikt worden en afgevoerd, kortom; circulair worden?

Interessant? Voor een overzicht van de komende tracks en meer informatie over circulaire businessmodellen en hoe daar te komen, kijk vooral eens op www.circo.nl

Growing a better world together

De derde spreker van de avond is Daphne Bustenai, business development manager bij de Rabobank, met als aandachtsgebied duurzaam en sociaal ondernemen.

Met deze focus ziet zij graag een regionale CIRCO Track ontstaan. Een maatschappelijke opgave uit onze regio vertalen naar business, helemaal conform de missie van de Rabobank; growing a better world together. Samen voor de ander, voor de maatschappij en voor de natuur.

Daphne Bustenai RABO

In haar werk adviseert Daphne bedrijven en organisaties hoe hier te komen en bekijkt ze financieringsmogelijkheden die bijdragen aan de groei naar duurzaam en sociaal ondernemen. Vanavond informeert zij de aanwezigen over de mogelijkheden die Rabobank biedt op duurzaam en sociaal ondernemers niveau.

De Rabobank werkt aan drie transities; voedsel betaalbaar en haalbaar maken, klimaat en energie, en inclusiviteit; iedereen moet meekunnen in de nieuwe wereld, en verdient gelijke kansen. Om dat te bewerkstelligen laat de Rabobank een deel van hun winst terugvloeien in de maatschappij, naar deze maatschappelijke thema’s.

Bovendien heeft de Rabobank een aantal specifieke proposities als prikkel om duurzaam te gaan ondernemen.

  • Rabo impactleningen; deze lening biedt een rente korting voor koplopers
  • Innovatielening; startkapitaal van 150K voor start ups of innovatieve ideeën
  • Groen lening; hierbij wordt spaargeld van particulieren (die daar een fiscaal voordeel voor in ruil krijgen) ingezet voor groene leningen voor bedrijven
Circulair Desk

Daphne vertelt verder over hun Circulair desk; een helpdesk die er speciaal op gericht is mee te denken in circulaire businessmodellen. Vaak wijken die af van de traditionele, dus hoe moet je die nu financieren? Dat vraagt andere vormen en creatiever denken. Dat is nieuw voor een bank, maar ook nodig. Nu is dit advies nog volledig maatwerk. Er wordt actief meegedacht hoe jouw businessmodel haalbaar te maken. Zo draagt de Rabobank echt haar steentje bij.
Daphne sluit haar presentatie af met een shout out naar de Rabo foundation, die sociaal ondernemers laat groeien. Het is een indrukwekkend voorbeeld van sociaal ondernemerschap door impact first ondernemers. De zaal is er stil van.

Circular Economy Night (CEN) 2024: kom je ook?

Tot slot kreeg Lorenza Verbaten het woord. Lorenza is binnen Breda Circulair verantwoordelijk voor de communicatie en bracht de Circular Economy Night onder de aandacht.
Deze groots opgezette inspiratie avond vindt plaats op 7 februari 2024 vanaf 18:00 uur bij de Rabobank in Breda. Naast key note speaker Sander Schimmelpenninck die de avond bovendien begeleidt, wacht je een verrassende ‘time machine’ workshop van niemand minder dan Klaske Kruk. Bovendien wordt onze nieuwe website en het Circulair Loket gelanceerd; hèt punt waar je met een circulair vraagstuk terecht kunt; wij helpen je graag verder met ons netwerk. Geniet deze avond van (h)eerlijk eten en maak kennis met onze stakeholders op de informatiemarkt.

Daar wil je bij zijn! Het thema van de avond is ketensamenwerking, want onthoud; Breda Circulair is van ons allemaal, stuk voor stuk zijn we radartjes in een groot netwerk dat het samen voor elkaar gaat krijgen: een circulair Breda!

Met die mooie boodschap proostten we op deze fijne avond en de lessen en successen uit het afgelopen jaar. Met veel energie richten we ons nu op de ambities voor 2024. Volg je ons?

We wensen je een (h)eerlijk uiteinde toe en zien je graag in 2024.

Gerelateerde artikelen

04/04/2024

nieuws

Cirkelstad Breda bijna van start: aanmelden kan tot 12 april

26/03/2024

kennisartikel

Nederlandse horeca kan 510.000 kilo voedselverspilling voorkomen

12/03/2024

kennisartikel

In vijf stappen naar een circulaire bedrijfsstrategie

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.