nieuws

26 februari 2024

Terugblik op Circular Economy Night 2024

Headerfoto artikel (1600 x 600 px) (6)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Terugblik op Circular Economy Night 2024

De Circular Economy Night 2024 bij de Rabobank Breda was een hele beleving. Die conclusie kunnen we rustig trekken aan het einde van de avond, waar nog volop wordt nagepraat over het bomvolle programma.

Circular Economy Night is een avond vol verhalen. Georganiseerd door stichting Breda Circulair, in nauwe samenwerking met partners De Rabobank, REWIN West Brabant en Gemeente Breda. Allen partijen die het belang en de noodzaak inzien van circulair ondernemen en die ondernemers willen helpen starten en versnellen.

Want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het moet anders. We móeten slimmer en duurzamer gaan ondernemen. In 2050 een klimaat neutrale economie. Dat is de Europese doelstelling. Dat vraagt nú actie.

Tegelijk blijft het onderwerp circulair ondernemen een lastig begrip voor velen. Wat is het nu precies, waar begin je, hoe krijg je dat rendabel in je eigen business model? Logische vragen, die op deze avond wederom aan bod kwamen.

Omdat de kracht van herhaling helpt. Omdat delen helpt. Omdat het grote wiel niet vanzelf aan het draaien gaat. Maar stapje voor stapje komen we er wel.

Deze avond was een mooie stap.

Bekijk hier de mooie sfeerbeelden van de avond!

Vragen en delen via het circulair loket

De sfeervolle ruimte bij de Rabobank liep vanaf 18 uur goed vol, startend met een netwerk buffet. Heerlijk veganistisch fingerfood werd geserveerd, een gezonde start van de avond.

Om 19 uur stipt trapt Daan Bolier, bestuurder en grondlegger van stichting Breda Circulair, de avond af. Hij licht toe waarom Breda Circulair is ontstaan; vanuit de behoefte om te verbinden, om kennis, maar ook vragen te delen met gelijkgestemden. Om samen te werken. Want dat blijft wel het sleutelwoord. Het gaat om de keten. Je kunt het niet alleen.

Om die vragen te stellen is er nu het circulair loket; het eerste centrale punt voor al je vragen over circulair ondernemen. Of je nu in de verkenningsfase zit of al stappen hebt gezet, hier kom je verder. Het loket is onderdeel van de hagelnieuwe website van Breda Circulair. Aan wethouder Peter Bakker de eer de website en het loket officieel te openen.

Neem vooral eens een kijkje op https://bredacirculair.nl/

Circulaire economie idealistisch?

Het woord is vervolgens aan moderator van de avond Sander Schimmelpenninck. Een bekende naam, als oud hoofdredacteur van Quote magazine en columnist van de Volkskrant, maar niet direct te koppelen aan het onderwerp circulariteit. Sander begint dan ook met te zeggen dat hij eigenlijk niet goed snapt waarom hij is gevraagd. Hij is geen groot kenner van de materie, dus hij zal vooral ‘domme’ vragen gaan stellen. Het ijs is gebroken, de sfeer gezet.

Want wellicht is laagdrempelig juist de opzet, en geeft het mensen in de zaal die ook nog startend in de materie zijn de geruststelling dat het OK is om nog niet alles te weten. De avond is voor iedereen. Starten en versnellen, daar gaat het om.

De partners van de avond worden op het podium gevraagd.

Daan Bolier van Breda Circulair, Dirk van der Ven van REWIN, Johan Staes van de Rabobank en Peter Bakker vanuit Gemeente Breda. Zij duiden het belang en de noodzaak van circulair ondernemen en wat zij als partner doen om deze beweging te versnellen.

De laagdrempeligheid en humor van Sander geeft rust en openheid om vragen te stellen die bij velen leven en die iedereen kan volgen. Een goede inleiding op de avond.

Na een interessante en uiteraard kritische column van Sander wordt het tijd voor een panel gesprek met ervaringsdeskundigen uit de regio. Bostik, ETAP Lighting, Avans hogeschool en gemeente Breda geven voorbeelden van wat zij doen om naar die circulaire economie te bewegen. Dat levert verrassende inzichten op in de mogelijkheden die er altijd zijn om ook jouw bedrijf te verduurzamen en die stappen richting circulariteit te zetten. Hoe verrassend is het dat zelfs een bedrijf als BOSTIK, producent van lijm oplossingen, bezig is met het opnieuw bekijken van haar productlijn, en stappen kan zetten door andere grondstoffen te gebruiken en eigen producten te herbruiken.

En ETAP Lighting, die lichtsystemen levert aan bedrijven, die haar business model draait naar Light as a Service: de lampen blijven in beheer van ETAP, wat zorgt voor veel minder afval en de mogelijkheid tot hergebruik van oud materiaal.

Kleding as a Service

Na een korte pauze gaan we door naar de Time Machine workshop van Klaske Kruk. Deze sprankelende oprichtster van het bedrijf Circularities helpt overheden en bedrijfsleven de circulaire economie naar de praktijk te vertalen. Klaske is duidelijk: de afval berg wordt steeds groter, de kwaliteit steeds slechter, waardoor afval minder bruikbaar wordt.

Het is dweilen met de kraan open. Dit moet anders.

Op de vraag van Sander of de circulaire economie niet erg idealistisch is grijpt Klaske hard in: Idealistisch? Economische redenen genoeg! Grondstoffen sterven uit, politieke onmin zorgt voor schaarste in leveringen en wetgeving verandert, net als de publieke opinie.

In 2040 is de huidige resale markt 2 keer zo groot als de huidige fast fashion markt. Greenwashing wordt verboden en bedrijven worden verplicht betrouwbare data aan te leveren. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor al die veranderingen? Als je succesvol wilt blijven zul je wel móeten veranderen.

De Time Machine workshop maakt dit heel duidelijk: In groepen verdeeld gaat de zaal aan de slag met een fictief bedrijf in (hoe kan het ook anders in deze periode van het jaar) goedkope feestkleding. Stel je voor dat dit bedrijf in 2040 draait. Klaske geeft ons inzicht in veranderende wetgeving, publieke opinie en de status van grondstoffen zoals die er over 15 jaar vermoedelijk uitziet. Vervolgens aan de groepen om oplossingen te verzinnen die ook in 2040 levensvatbaar te zijn. Een workshop die veel energie geeft bij de deelnemers, en tot creatieve oplossingen leidt. Wat dacht je van Kleding as a Service? Geen slechte kwaliteit kleding kopen en na het feest weggooien, maar de avond starten als Elvis, eindigen als Dolly Parton en de volgende keer weer een andere passende outfit huren;

straks kan het allemaal ;-) !

Stap voor stap en help elkaar

Klaske rondt af met de vraag “Hoe ga je deze inzichten nu toepassen in je eigen organisatie? Waarbij zij benadrukt om daarbij niet in de valkuil van perfectie te stappen. Haar boodschap is: Maak het niet te ingewikkeld. Zet met logisch verstand stap voor stap. Dat kan morgen al!

Sander prikkelt de zaal vervolgens door te vragen welke stappen morgen dan gezet gaan worden met al deze nieuwe inzichten. Er gaan voorzichtig wat handen omhoog, van de koplopers in de zaal.

Waar het deze koplopers en aanjagers niet snel genoeg kan gaan hebben juist zij een belangrijke rol om de grote massa te helpen versnellen. Deel die kennis, help anderen; alleen samen kunnen we de stappen naar een circulaire economie zetten.

De avond eindigt met een wrap up en vooruitblik naar de Week van de circulaire economie door voorzitter van Breda Circulair Anne Marie de Beaufort. Naast het dankwoord aan alle partners, de organisatie en de leveranciers geeft zij als boodschap mee “Neem de tijd, dat is OK, maar Dóe! Zet een stap. Begin klein, maar zet door.”

Er werd nog lang nagepraat. Geïnspireerd en vol nieuwe inzichten konden de deelnemers aan deze wervelende avond naar huis.

 

Wil je ook stappen zetten met je bedrijf? Kijk en volg www.breda-circulair.nl en/of neem contact op. Hulp is altijd dichtbij.

Gerelateerde artikelen

04/04/2024

nieuws

Cirkelstad Breda bijna van start: aanmelden kan tot 12 april

03/26/2024

kennisartikel

Nederlandse horeca kan 510.000 kilo voedselverspilling voorkomen

03/12/2024

kennisartikel

In vijf stappen naar een circulaire bedrijfsstrategie

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.