nieuws

5 februari 2024

PrinsenZwam zoekt naar samenwerkingen

Headerfoto artikel (1600 x 600 px) (3)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

PrinsenZwam zoekt naar samenwerkingen

help jij Han van PrinsenZwam?

Han Buijsse, de drijvende kracht achter PrinsenZwam, zoekt naar samenwerkingen en mogelijkheden om zowel organische als technische kringlopen te bevorderen.

Als koploper in het Breda Circulair netwerk levert Han een bijdrage aan de circulaire economie door oesterzwemmen te kweken op substraat van ingezamelde koffiedik. De oesterzwammen worden lokaal afgezet aan o.a. horeca, speciaalzaken en boerderijwinkels.

Hoe werkt dat dan, oesterzwammen kweken op koffiedik?

Op de foto hiernaast zie je Han Buijsse in de fruitruimte van de kwekerij. In deze ruimte groeien de oesterzwammen tot ze vervolgens geoogst kunnen worden. Na de oogst blijft het mycelium verder groeien, waardoor de zakken er helemaal wit  uit komen te zien. De temperatuur in de fruitruimte is koeler dan in de donkere ruimte waar de substraatzakken met koffiedik na de bereiding worden opgehangen. Het hele groeiproces duurt zo’n 4-6 weken. Na de oogst worden de substraatzakken aangeboden aan het vermi-composteerproces (met regenwormpjes) voor organische bodemverbeteraar.

Wat zoekt Han precies?

In de organische kringloop zoekt PrinsenZwam partners voor het inzamelen van koffiedik. Het koffiedik wordt gebruikt voor het telen van oesterzwammen in herbruikbare emmers (20-30 liter). Hierbij wordt gefocust op het verlengen van de gebruiksduur van materialen, volgens de R-ladder (R3 – Re-use of hergebruik).

In de technische kringloop zoekt PrinsenZwam Returnable Bulk Containers (RBCs) van 500-1000 kg, geschikt voor de voedingsindustrie. Zelfs containers met lichte beschadigingen kunnen nog een tweede leven krijgen in de interne processen van PrinsenZwam, om zo de levensduur te verlengen volgens de R-ladder (R3).

Heb jij RBC’s of koffiedik beschikbaar en wil je samenwerken met Han Buijsse en PrinsenZwam? Ga naar de website van Prinsenzwam.

Gerelateerde artikelen

Mirella Soyer

21/02/2024

kennisartikel

Mirella Soyer nieuwe lector Gedrag Circulaire Transities

06/02/2024

kennisartikel

Dit is waarom ketensamenwerkingen essentieel zijn voor een circulaire economie

05/02/2024

kennisartikel

‘Ketensamenwerking onmisbaar voor een circulaire economie’

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.