kennisartikel

17 juli 2024

Nieuwe tool: Circular risk scorecard

Circulair risk scorecard
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Nieuwe tool: Circular risk scorecard

Risicoprofiel

Kopgroep Circulair Financieren heeft een manier ontwikkeld om te checken wat de kansen en risico’s zijn van je circulaire onderneming. Daarnaast helpt deze 'Circular risk scorecard' om data te verzamelen over het risicoprofiel van circulaire ondernemingen ten opzichte van ‘traditionele’ lineaire ondernemingen. Hierdoor zou financiering of een investering makkelijker moeten worden.

Realistische inschatting

Om te komen tot een veerkrachtigere economie, moeten lineaire risico’s en circulaire kansen expliciet worden meegenomen in financieringsbeslissingen. Daarnaast moet circulair risico reëler worden ingeschat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toekomstige kasstromen, stabiliteit op de lange termijn én ketencontracten.

Experts met een circulaire bril

De projectgroep Risk, bestaande uit o.a. experts van Rabobank, ABN AMRO, ING, Triodos en Invest-NL, hebben een tool ontwikkeld voor circulaire ondernemers. Hiermee worden de kansen en risico’s van circulair ondernemen beter ingeschat: de Circular Risk Scorecard (CRS).

De CRS is in de eerste plaats een tool die kan worden toegepast om een realistischere inschatting te maken van de lange termijn bedrijfsrisico’s van een onderneming (stap 1). Daarnaast biedt de CRS een manier om (geanonimiseerde) data te verzamelen over risico’s van circulaire (en niet-circulaire) ondernemers (stap 2). Deze geanonimiseerde data kan gebruikt worden om circulaire risico’s en kansen te koppelen aan continuïteit van circulaire ondernemers. Dit is onderdeel van de transitie naar een circulaire norm voor financiering in 2030 (stap 3). Deze doelstelling is geconcretiseerd in de Roadmap Circulair Financieren 2030.

Risicoscore

De CRS geeft als uitkomst een risicoscore van 0-100, waarbij een lage score een laag circulair risico betekent. De score wordt bepaald aan de hand van zes risicofactoren, waarvan er drie nog niet worden meegenomen in bestaande risicomodellen van banken:

 • de circulariteit van het product;
 • de geschiktheid van het product voor circulariteit;
 • de schaarste van de gebruikte grondstoffen.

Daarnaast wordt de score bepaald door drie risicofactoren die momenteel wel worden meegenomen, maar die in de CRS worden bekeken door een ‘circulaire bril’, en hierdoor een andere beoordeling krijgen:

 • de robuustheid van de contracten;
 • de marktcompetitiviteit;
 • de ervaring van het management team.

Klik hier voor meer informatie over de Circular Scorecard.

Lineair vs. Circulair

De lineaire economie is een economisch model dat zich richt op de productie van goederen en diensten om aan de vraag te voldoen, zonder veel aandacht te besteden aan de herkomst van grondstoffen en de gevolgen van afvalproductie.

In een circulaire economie wordt het ontwerp van producten en processen veranderd om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijker te recyclen en hergebruiken zijn. Hierdoor wordt de levensduur van producten verlengd en wordt de behoefte aan nieuwe grondstoffen verminderd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kostenbesparend zijn voor bedrijven.

Lineair:

 • Veel afval;
 • Uitputting natuurlijke hulpbronnen;
 • Kosten productie blijven stijgen, waarde goederen en diensten neemt af.

Circulair:

 • Vermindering afval;
 • Vermindering de behoefte nieuwe grondstoffen;
 • Verlenging levensduur goederen.

 

Gerelateerde artikelen

21/05/2024

kennisartikel

Nieuwe subsidieronde KIA-CE geopend voor circulaire ondernemers

10/04/2024

kennisartikel

Waar blijft de vooruitgang in de circulaire economie?

Circulair risk scorecard

27/03/2024

kennisartikel

Nieuwe tool: Circular risk scorecard

26/03/2024

kennisartikel

Nederlandse horeca kan 510.000 kilo voedselverspilling voorkomen

25/03/2024

kennisartikel

Zoveel CO2 kan er in de bouw bespaard worden

25/03/2024

kennisartikel

Zo helpt de provincie Friesland circulaire ondernemers

12/03/2024

kennisartikel

In vijf stappen naar een circulaire bedrijfsstrategie

29/02/2024

kennisartikel, nieuws

Voedselverspilling op de kaart in de gemeente Breda

Mirella Soyer

21/02/2024

kennisartikel

Mirella Soyer nieuwe lector Gedrag Circulaire Transities

06/02/2024

kennisartikel

Biobased isoleren: niet duurder, maar levert wel meer op

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.