kennisartikel

17 juli 2024

Nederlandse horeca kan 510.000 kilo voedselverspilling voorkomen

Ontwerp zonder titel (100)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Nederlandse horeca kan 510.000 kilo voedselverspilling voorkomen

De gemeente Haarlem werkt nauw samen met lokale ondernemers om een circulair voedselsysteem te bevorderen. In de Koplopersgroep Circulaire Restaurants bundelen 25 horecaondernemers hun krachten om voedselverspilling te verminderen en het gebruik van plastic, water en energie te beperken. Samen hebben deze ondernemers 3.540 kilo aan voedselverspilling voorkomen. Als we dit initiatief landelijk uitrollen, kunnen we wel 510.000 kilo voedsel redden in Nederland. Circularities maakte er een handige infographic over.

Koplopersgroep

De groep begon in 2019 met vier bijeenkomsten, gericht op praktische duurzaamheidstips voor ondernemers. Nu functioneert het als een actief netwerk waarin nieuwe circulaire initiatieven snel worden opgepikt. De gemeente presenteert circulaire projecten aan de groep, waarbij de leden zelf beslissen of ze deelnemen.

De gemeente fungeert als initiator, ontwikkelaar en matchmaker. Ze werkt samen met lokale initiatieven, leveranciers en kennisinstellingen en biedt praktische ondersteuning, zoals handleidingen voor duurzame bedrijfsvoering en raamstickers die medewerkers aanmoedigen om herbruikbare koffiebekers te gebruiken en lokaal in te kopen.

Impact en Resultaten

Hoewel niet alle initiatieven meetbare gegevens hebben, heeft de Koplopersgroep aanzienlijke resultaten behaald op het gebied van voedselverspilling, CO2-vermindering en kostenbesparing voor horecaondernemers.

Een van de succesvolle initiatieven is de Rabobank Food Waste Challenge, waaraan 8 Haarlemse restaurants deelnamen. Samen hebben ze 3540 kilo voedselverspilling voorkomen, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 7081,36 kg en een financieel voordeel van gemiddeld € 4457,50 per deelnemer.

Potentieel in Nederland

Als vergelijkbare initiatieven in andere gemeenten worden opgezet, is het potentieel in Nederland enorm. Een extrapolatie van de behaalde resultaten toont aan dat landelijk 510.000 kilo voedselverspilling kan worden voorkomen, wat overeenkomt met de uitstoot van 10.000 volle groene kliko's per jaar.

Met initiatieven zoals de Schillenfiets en de Food Waste Challenge hebben deelnemende restaurants in Haarlem in totaal 20.000 kg CO2 bespaard. Als dit model wordt uitgebreid naar andere gemeenten, kan Nederland jaarlijks 2.907.000 kilo CO2 besparen, wat gelijk staat aan de uitstoot van 865 auto's per jaar.

Deelnemers aan de Food Waste Challenge behaalden gemiddeld een financieel voordeel van € 4457,50 per deelnemer.

Lees hier meer over de infographic van Circularities.

Gerelateerde artikelen

21/05/2024

kennisartikel

Nieuwe subsidieronde KIA-CE geopend voor circulaire ondernemers

10/04/2024

kennisartikel

Waar blijft de vooruitgang in de circulaire economie?

Circulair risk scorecard

27/03/2024

kennisartikel

Nieuwe tool: Circular risk scorecard

26/03/2024

kennisartikel

Nederlandse horeca kan 510.000 kilo voedselverspilling voorkomen

25/03/2024

kennisartikel

Zoveel CO2 kan er in de bouw bespaard worden

25/03/2024

kennisartikel

Zo helpt de provincie Friesland circulaire ondernemers

12/03/2024

kennisartikel

In vijf stappen naar een circulaire bedrijfsstrategie

29/02/2024

kennisartikel, nieuws

Voedselverspilling op de kaart in de gemeente Breda

Mirella Soyer

21/02/2024

kennisartikel

Mirella Soyer nieuwe lector Gedrag Circulaire Transities

06/02/2024

kennisartikel

Biobased isoleren: niet duurder, maar levert wel meer op

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.