nieuws

6 februari 2024

Namens voorzitter Anne Marie de Beaufort: Welkom bij Breda Circulair!

Headerfoto artikel (1600 x 600 px) (5)

Anne Marie

Vanuit mijn huidige rol als voorzitter zijn er twee dingen belangrijk; werken aan het behalen van onze missie en zorgen voor een daadkrachtige stichting. Breda Circulair’s missie is de transitie van het MKB naar circulair ondernemerschap versnellen, die opdracht is nog niet vervuld. Op gedegen wijzen werken we samen met ondernemers en partners aan meerdere initiatieven. Uiteraard hoop ik dat deze succesvol zullen zijn voor het MKB, daarnaast hoop ik dat ze tegelijk een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. Een goed team is het halve werk. De stichting bestaat uit een bevlogen team vol met verschillende talenten die zich allemaal ook deels vrijwillig inzetten voor BC. De organisatie begint zich steeds verder te ontwikkelen. Mijn toekomstbeeld: Breda Circulair als inspiratievolle en sterke community die verankerd is in de regio. Met een hart voor duurzaamheid, ga ik deze opdracht de komende jaren graag aan.

Namens voorzitter Anne Marie de Beaufort: Welkom bij Breda Circulair!

Breda Circulair is een groeiend en actief netwerk voor iedere ondernemer die de uitdaging aan wil gaan om circulair te ondernemen!

De lancering van deze nieuwe website leek ons een geschikt moment om onszelf opnieuw voor te stellen aan jullie als ondernemers in de regio. Anne Marie de Beaufort – voorzitter van Stichting Breda Circulair – trapt af!

“Ik ben anderhalf jaar geleden bij Breda Circulair begonnen als programma manager, met als opdracht het ontwikkelen van een programma om de strategie invulling te geven. Zo heb ik de stichting en haar netwerk van binnenuit leren kennen.

Eén van de onderdelen uit het programma dat inmiddels staat, is het ontwikkelen van een ‘circulaire hotspot’. Het is een mooie uitdaging om hier samen met verschillende spelers over na te denken, van ondernemers, gemeente tot kennisinstellingen. Conceptueel denken combineren met de pragmatische kant en verbindingen leggen tussen vele spelers, dat past goed bij mij."

"Vanuit mijn huidige rol als voorzitter zijn er twee dingen belangrijk; werken aan het behalen van onze missie en zorgen voor een daadkrachtige stichting."

"Breda Circulair’s missie is de transitie van het MKB naar circulair ondernemerschap versnellen, die opdracht is nog niet vervuld. Op gedegen wijzen werken we samen met ondernemers en partners aan meerdere initiatieven. Uiteraard hoop ik dat deze succesvol zullen zijn voor het MKB, daarnaast hoop ik dat ze tegelijk een voorbeeld kunnen zijn voor anderen.”

Een goed team is het halve werk

“De stichting bestaat uit een bevlogen team met verschillende talenten die zich allemaal ook deels vrijwillig inzetten voor BC. De organisatie begint zich steeds verder te ontwikkelen.”

“Mijn toekomstbeeld: Breda Circulair als inspiratievolle en sterke community die verankerd is in de regio. Met een hart voor duurzaamheid, ga ik deze opdracht de komende jaren graag aan.”  

Flexibiliteit en samenwerking

“Diversiteit, dat is het kenmerk van dit netwerk en van Breda Circulair. Dit inspireert ons gemotiveerde team om steeds weer te zoeken naar nieuwe benaderingen, kansen en samenwerkingen. Want circulair ondernemen vraagt om flexibiliteit en samenwerking. Het is met gepaste trots en plezier dat ik als voorzitter in deze dynamische omgeving te midden van enthousiaste mensen mag werken.

We hebben als Breda Circulair inmiddels een heel mooi netwerk, waar ervaringen worden gedeeld, antwoorden op vragen worden gevonden en gezamenlijke projecten van de grond komen. Voor iedere ondernemer zoeken wij graag wat hem of haar het beste past. In de manier waarop we dit aanvliegen zijn altijd onze 4 V’s verweven: Vinden, verbinden, vertellen en versnellen.”

Vinden

“Deze website met kenniscentrum én ons circulaire vragen loket helpen om zelfstandig of samen te vinden wat jou als ondernemer verder kan helpen. Door de focus op regionale informatie én het delen van ervaringen van lokale ondernemers helpen wij het MKB uit Breda en omgeving de vertaalslag te maken en lokaal cirkels te sluiten.”

Verbinden

“De ‘community’ van ondernemers en de samenwerking met organisaties zoals gemeente, Avans, Rabobank, Robotics en Urban Living Lab zijn onmisbaar. Een groot gedeelte van ons werk bestaat uit het versterken en vergroten van dit netwerk. Zo kunnen we krachten bundelen, samenwerken naar gemeenschappelijk doelstellingen en elkaar ondersteunen. Samen met Robotics en Games zijn wij een van de innovatie clusters van Breda. Een mooie rol, waar we actief mee aan de slag zijn om deze de komende jaren goed te vervullen.”

Vertellen

“Genieten is het elke keer weer tijdens de cafés en evenementen die steeds met nieuwe onderwerpen en sprekers worden gevuld; een expert, een ondernemersvraag, een demo of ondernemers die even in het zonnetje worden gezet. Iedere ondernemer of geïnteresseerde in circulair ondernemer is van harte welkom om te luisteren naar de verhalen van anderen, maar we nodigen ze ook van harte uit om zelf ‘het podium te pakken’ en anderen te inspireren.”

Versnellen

“In korte tijd hebben drie geweldige initiatieven zich ontwikkeld, geheel gebaseerd op de inzet van lokale ondernemers. In de sector bouw, agro-food en bij makers in Breda zijn groepen gevormd, samenwerkingen opgezet, subsidies aangevraagd en is er een mooie start gemaakt met gezamenlijke projecten. Ik heb de afgelopen maanden intensief met twee van deze programma’s samengewerkt. Het gaat met ups en downs maar ik geloof erin dat dit het vliegwiel is dat ook buiten onze regio grote impact kan maken en voorbeelden kan zetten.

Dus ik zou zeggen; houd het in de gaten en wie weet vind jij in onze programma’s ook een haakje om aan te sluiten!”

Samen helpen we elkaar hoger op de ‘R-ladder’

“De R-ladder is een model waarbij elke trede een bepaald niveau van circulariteit symboliseer. Hoe hoger op de ladder, hoe minder grondstoffen worden gebruikt en verbruikt. Samen met jou, Breda Circulair en ons netwerk gaan we mooie stappen zetten op de R-ladder.”

“Wij geven je ‘een voetje’ om erop te komen, houden de ladder voor je vast én geven hier en daar een zetje om weer een trede hoger te komen!”

De diversiteit aan MKB, de unieke internationaal centrale plek en het talent aanwezig bieden potentie. Ondernemers die niet terugdeinzen voor uitdagingen, samenwerking en ook gezelligheid; breda Circulair helpt jullie graag pionier in circulair ondernemerschap te worden.

Wil jij aan de slag met circulair ondernemen? Neem dan een kijkje in ons Kenniscentrum. Wil je graag persoonlijk contact met ons circulair loket? Scroll verder naar beneden en laat je gegevens en vraag achter in het formulier!

Gerelateerde artikelen

10/04/2024

kennisartikel

Waar blijft de vooruitgang in de circulaire economie?

27/02/2024

nieuws

De Rode Draden notitie 2024: van pilot naar opschaling

06/02/2024

opinie

Circulair bouwen begint met biobased bouwen

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.