kennisartikel

23 februari 2024

Mirella Soyer nieuwe lector Gedrag Circulaire Transities

Mirella Soyer
Place holder

Miranda Fieret

Mirella Soyer nieuwe lector Gedrag Circulaire Transities

´We snappen steeds beter wat er nodig is´

Vanaf dit jaar is dr. Mirella Soyer benoemd tot lector Gedrag voor Circulaire Transities bij Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam. Ze gaat onderzoek doen hoe we circulair gedrag kunnen bevorderen.

Mirella Soyer ontwikkelde al in 2014 een minor Circulaire Economie op de Hogeschool Rotterdam. In die tien jaar dat ze samen met mededocenten en studenten werkte aan dit thema, ziet ze het tij langzaam keren. “Er was toen nog zoveel onbekend, maar langzaamaan zien steeds meer mensen in hoe groots het is. Ook zijn we beter gaan snappen wat er nodig is om de transitie te maken”. Want hoe zorg je ervoor dat er andere beslissingen worden genomen in een bedrijfsproces? Circulaire, duurzame beslissingen om nog specifieker te zijn? Soyer gaat zich de komende tijd over dit vraagstuk buigen in de rol van lector Gedrag voor Circulaire Transities.

Textiel

Een branche die de komende tijd haar focus heeft, is de textiel. “Wist je dat 97 procent van de textiel in de oven of op de vuilnisbelt belandt? Er zijn zoveel materialen in de textielbranche. Om materialen te recyclen moet je eerst meer weten over de materiaalstromen: waar bestaat het uit? Welke kwaliteit heeft het?” Een monsterklus zo lijkt het, maar Soyer is positief gestemd. “Dat is ook belangrijk. Je moet hoop houden en dat uitstralen. Ik zie genoeg ontwikkelingen die helpen om de puzzel op te lossen. Door je te richten op een klein stukje van de keten maak je meters. Kijk naar initiatieven van de New Optimist met statiegeld op kleding of Joline Jolink die met grondstoffen van haar boerderij en land haar kleding probeert te maken. Het is niet schaalbaar, maar je kunt er heel veel van leren. De lokale overheid heeft hier ook een rol in. Ze kan faciliteren door experimenteerzones in te stellen waar weer nieuwe zaadjes kunnen groeien”.

Techno-optimist

Soyer is een ‘techno-optimist’ en kijkt voor haar werk ook naar technologische ontwikkelingen om de circulaire economie verder te brengen. “Textiel wordt bijvoorbeeld veelal handmatig gesorteerd. Er is nu een technologie in ontwikkeling om op materiaal te scannen. Hoe fijn zou het zijn in het proces van recycling om meteen katoen, polyester of samengesteld textiel te kunnen sorteren”. De lector tipt het HKRITA in Hong Kong: “Zij doen veel research op het gebied van hergebruik in de textielindustrie”.

Laaghangend fruit

Het stadium van laaghangend fruit plukken, zijn we inmiddels wel voorbij. “Ik merk echt een omslag. Het is ook niet alleen een probleem van Nederland, maar van de wereld. We zijn ons steeds bewuster van de kwetsbaarheid van de globale keten. Maar ik ben geen duurzame paus hoor”, zegt ze lachend. “Ik ben vooral pragmatisch. Het MKB moet gewoon echt aan de bak. Vanaf nu geldt bijvoorbeeld de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Dit is een richtlijn die grote bedrijven vanaf 2024 verplicht om in hun jaarverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu. In 2026 moet ook de beursgenoteerde MKB dat doen. Het duurt niet lang of elk bedrijf moet inzichtelijk maken hoe duurzaam ze werken”.

Gedrag is een belangrijke knop waaraan je kan draaien, maar werkt niet alleen vindt Soyer. “Je hebt binnen het waardesysteem twee knoppen die samen moeten werken: intrinsiek en extrinsiek. Die laatste knop is er één die gestandaardiseerd kan worden. Zonder wetgeving blijf je hangen in de 10 procent van koplopers, blijft het gefragmenteerd. Wetgeving zorgt ervoor dat het grootschaliger wordt opgepakt”.

Onderzoeksagenda

In haar rol als lector gaat Soyer de komende tijd op zoek naar waar de belangen overlappen. “Wees duidelijk over je eigen agenda. Het is helemaal niet erg om vanuit je eigen agenda te handelen. Ik kijk bijvoorbeeld ook naar de opgaves van de gemeente Rotterdam. In mijn eerste jaar als lector stel ik mijn onderzoeksagenda vast. Ik start in elk geval met een ‘Kledingkast audit’ onder studenten van HBO en MBO. Met invoelbare onderwerpen op de vragenlijst probeer ik een representatieve dataset te bieden. We hebben namelijk een enorm datagat. We weten helemaal niet wat er aan textielsoorten in de kledingkast van mensen hangt. Ik hoop dan ook op meer onderzoek, kennisuitwisseling, bundeling en samenwerking”.

Gerelateerde artikelen

02/06/2024

kennisartikel

Dit is waarom ketensamenwerkingen essentieel zijn voor een circulaire economie

02/05/2024

kennisartikel

‘Ketensamenwerking onmisbaar voor een circulaire economie’

02/05/2024

nieuws

PrinsenZwam zoekt naar samenwerkingen

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.