kennisartikel

6 februari 2024

‘Ketensamenwerking onmisbaar voor een circulaire economie’

Headerfoto artikel (1600 x 600 px) (4)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

‘Ketensamenwerking onmisbaar voor een circulaire economie’

Jaarlijks stelt het Versnellingshuis Nederland circulair! de Rode Draden notitie op.

Hieronder lees je wat deze 'Rode Draden notitie' inhoudt.

"Hierin staan de veel voorkomende belemmeringen die bedrijven ervaren bij circulair ondernemen. Gevolgd door een overzicht met mogelijke oplossingen door ervaringen uit de praktijk. Het doel? De weg voor ondernemers vrijer maken richting een circulaire economie."

'Ketensamenwerking nog een grote belemmering'

"De Roden Draden Notitie voor 2023 is de vierde uit de reeks. Dit jaar ligt de focus op belemmeringen die zich specifiek binnen circulaire ketensamenwerkingen voordoen. Waarom? Als we grondstoffen duurzamer en efficiënter willen gebruiken, is het van groot belang dat bedrijven samenwerken. De praktijk laat echter zien dat zo’n samenwerking niet altijd makkelijk is.

In deze notitie lees je de belangrijkste belemmeringen bij zo’n circulaire ketensamenwerking. Bijvoorbeeld dat bedrijven bij ketensamenwerking de sociale factoren niet moeten vergeten. Dat communicatie, vertrouwen en respect voor elkaars belangen hard nodig zijn voor succes. En dat de rol van een ervaren procesbegeleider onmisbaar is."

Transparantie

"Ook ketentransparantie is essentieel, omdat bedrijven door een gebrek aan data en informatie hun keten soms moeilijk kunnen verduurzamen. Verder komen praktijkvoorbeelden aan bod. Deze laten zien hoe je omgaat met uitdagingen in de samenwerking."

Lees meer en download de 'Rode Draden notitie 2023' van Het Versnellingshuis

Wil je meer weten over de rol van ketensamenwerking in de transitie naar een circulaire economie? Lees over de belemmeringen die in de dagelijkse praktijk worden ervaren, maar natuurlijk ook over de kansen die er liggen en succesvolle casussen.

Download de Rode Draden Notitie van Het Versnellingshuis hier!

Gerelateerde artikelen

Mirella Soyer

21/02/2024

kennisartikel

Mirella Soyer nieuwe lector Gedrag Circulaire Transities

06/02/2024

kennisartikel

Dit is waarom ketensamenwerkingen essentieel zijn voor een circulaire economie

05/02/2024

nieuws

PrinsenZwam zoekt naar samenwerkingen

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.