kennisartikel

5 februari 2024

Hier vind je informatie en tips over regels en wetten rondom circulair ondernemen

Headerfoto artikel (1600 x 600 px)(2)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Hier vind je informatie en tips over regels en wetten rondom circulair ondernemen

Wanneer je met een circulair product of dienst wil starten, dien je je te houden aan allerlei wetten en regels. Het Versnellingshuis geeft met informatie en tips meer duidelijkheid in die soms ingewikkelde materie.

Natuurlijk zijn die regels er niet voor niets; ze zijn er om mens én milieu te beschermen. Wel zijn ze in het algemeen geschreven voor een lineaire economie en kunnen daardoor dus (onbedoeld) de transitie naar een circulaire economie in de weg staan.

Tóch zijn er naast horden ook kansen en kunnen de juiste wetten en regels circulair ondernemen ook stimuleren. Denk aan het creëren van een gelijk speelveld.

Van Europees actieplan tot lopende activiteiten

Het Versnellingshuis helpt je verder en vertelt je bijvoorbeeld alles over hoe de transitie naar een circulaire economie eruitziet, wat de inhoud is van het Europese actieplan, maar ook wat de lopende en geplande activiteiten zijn, zoals de implementatie van Europese regelgeving op het gebied van afval en Single-use plastics. Zo blijf je helemaal up-to-date!

De website geeft ook tips en verwijst je door naar andere informatiepunten. Zo heeft het Ondernemersplein van KVK een uitgebreid overzicht met wetten, regels en vergunningen voor jouw sector.

Loop je vast in het web van wet- en regelgeving of heb je een specifieke vraag voor jouw situatie? Dan helpen de experts van het Versnellingshuis je persoonlijk op weg.

Wat is het Versnellingshuis?

Het Versnellingshuis helpt (mkb)-ondernemers, bedrijven en organisaties bij een (volgende) stap in circulair ondernemen. Door kennis en inspiratie te delen, ondernemers met elkaar in contact te brengen en te begeleiden met kennis en expertise. Daarnaast werkt het aan sectorbrede transities en begeleid het circulaire ketenprojecten (Moonshots).

Het Versnellingshuis bestaat sinds 2019 en is een samenwerking tussen het Ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland.

Gerelateerde artikelen

06/02/2024

kennisartikel

Zo krijg je een Groenverklaring en dit zijn de voordelen

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.