kennisartikel

6 februari 2024

Dit is waarom ketensamenwerkingen essentieel zijn voor een circulaire economie

Ketensamenwerking circulaire economie
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Dit is waarom ketensamenwerkingen essentieel zijn voor een circulaire economie

Bij een circulaire economie lijkt ketensamenwerking onontkoombaar. Hierin ligt mogelijk zelfs een van de belangrijkste terreinen van innovatie die nodig zijn om in 2030 en 2050 de gestelde doelen van het verminderde nieuwe grondstoffenverbruik te behalen, maar er zijn meer voordelen.

Wat houdt het in?

Ketensamenwerking is een zakelijke strategie waarbij verschillende schakels in een bedrijfsketen samenwerken om gezamenlijk meer waarde te creëren en efficiënter te opereren. Dit concept wordt vaak toegepast in supply chain management en andere bedrijfsprocessen waarbij verschillende partijen betrokken zijn bij de productie, distributie en levering van goederen of diensten.

Wat zijn de voordelen?

Over het algemeen is ketensamenwerking een strategie die bedrijven kan helpen om flexibeler, responsiever en competitiever te worden in een steeds veranderende zakelijke omgeving. Ketensamenwerking komt in verschillende sectoren voor en kan diverse vormen aannemen. Dit zijn enkele voordelen:

 1. Gezamenlijke doelstellingen: Ketensamenwerking is gebaseerd op het idee dat alle betrokken partijen gemeenschappelijke doelen hebben. Door samen te werken kunnen ze deze doelen efficiënter bereiken dan wanneer ze individueel zouden opereren.
 2. Informatiedeling: Een essentieel aspect van ketensamenwerking is het delen van informatie tussen de verschillende schakels in de keten. Dit zorgt voor meer transparantie en stelt alle partijen in staat om beter te plannen en reageren op veranderingen in de vraag, voorraadniveaus, en andere relevante factoren.
 3. Efficiëntie en kostenreductie: Door samen te werken in de keten kunnen bedrijven processen stroomlijnen en operationele kosten verminderen. Bijvoorbeeld, betere coördinatie tussen producenten, distributeurs en retailers kan leiden tot minder voorraadoverschotten, lagere transportkosten en verminderde verspilling. Ook is er een speciale subsidie vanuit de overheid beschikbaar voor circulaire ketenprojecten.
 4. Innovatie: Samenwerking tussen verschillende schakels in de keten kan leiden tot innovatieve oplossingen en producten. Ideeën en expertise worden gedeeld, wat de mogelijkheid biedt om gezamenlijk nieuwe markten te betreden of efficiëntere productiemethoden te ontwikkelen.
 5. Risicobeheer: Het delen van informatie en middelen in een keten stelt bedrijven in staat om gezamenlijk risico's te beheren. Dit kan variëren van het delen van marktinformatie tot het gezamenlijk aanpakken van supply chain-risico's zoals natuurrampen of politieke instabiliteit.
 6. Duurzaamheid: Ketensamenwerking kan ook bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen. Door middel van samenwerking kunnen partijen gezamenlijk werken aan milieuvriendelijkere productiemethoden, het verminderen van afval en het verkleinen van de ecologische voetafdruk.
Hoe werkt het?

De onderstaande voorbeelden illustreren hoe ketensamenwerking kan variëren afhankelijk van de industrie, maar het gemeenschappelijke doel is om de efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en gezamenlijk meer waarde te creëren.

 1. Retailindustrie:

Een kledingmerk werkt nauw samen met zijn leveranciers, fabrikanten en distributeurs om de productie en distributie van kledingstukken te optimaliseren. Dit kan onder andere leiden tot kortere doorlooptijden en verminderde voorraadoverschotten.

 1. Automobielindustrie:

Autofabrikanten werken samen met leveranciers van auto-onderdelen om de productieketen te stroomlijnen. Een goede samenwerking tussen de autofabrikant en zijn toeleveranciers kan leiden tot just-in-time levering van onderdelen, waardoor voorraadkosten worden verlaagd.

 1. Voedingsmiddelenindustrie:

Een voedingsmiddelenproducent werkt samen met landbouwers, transportbedrijven en distributeurs om ervoor te zorgen dat verse producten op een efficiënte manier van het veld naar de schappen in de winkel komen. Dit kan onder andere leiden tot verbeterde traceerbaarheid en verminderde voedselverspilling.

 1. Informatietechnologie:

Een technologiebedrijf werkt samen met leveranciers van computeronderdelen, softwareontwikkelaars en logistieke partners om nieuwe producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Samenwerking kan leiden tot snellere time-to-market en innovatieve oplossingen.

 1. Gezondheidszorg:

Ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven en medische leveranciers kunnen samenwerken om de toeleveringsketen van medische apparatuur en geneesmiddelen te optimaliseren. Dit kan bijdragen aan een betere beschikbaarheid van belangrijke medische benodigdheden.

 1. Bouwsector:

Bij bouwprojecten werken aannemers, leveranciers van bouwmaterialen en architecten vaak samen om de efficiëntie te verbeteren. Dit kan resulteren in betere coördinatie van leveringen, kostenbesparingen en snellere projectoplevering.

 1. Duurzame energie:

In de sector van duurzame energie kunnen verschillende partijen samenwerken, zoals producenten van zonnepanelen, energiebedrijven en installateurs. Gezamenlijke inspanningen kunnen leiden tot een snellere adoptie van hernieuwbare energiebronnen.

Gerelateerde artikelen

Mirella Soyer

21/02/2024

kennisartikel

Mirella Soyer nieuwe lector Gedrag Circulaire Transities

05/02/2024

kennisartikel

‘Ketensamenwerking onmisbaar voor een circulaire economie’

05/02/2024

nieuws

PrinsenZwam zoekt naar samenwerkingen

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.