nieuws

8 april 2024

Cirkelstad Breda bijna van start: aanmelden kan tot 12 april

1711353861021
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Cirkelstad Breda bijna van start: aanmelden kan tot 12 april

Ook in Breda streven we naar een leefomgeving zonder afval en zonder uitval. Daarom start op 1 mei het programma Cirkelstad, bedoeld voor alle bedrijven in de bouwketen van onze regio die écht stappen willen zetten richting circulaire bouw.

Circulair en biobased bouwen dragen ​​bij aan een duurzame en toekomstbestendige leefomgeving. Om hier vooruitgang in te boeken, is het belangrijk om de bouwsector goed te organiseren. Cirkelstad helpt hierbij, want dit is hét platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector. Iedereen uit de keten is welkom: bouwers, ontwikkelaars, corporaties, leveranciers, slopers, architecten, et cetera. Mensen die willen samenwerken, leren en elkaar willen ontmoeten.

Driejarig programma

De gemeente Breda biedt dit programma aan voor de regionale bouwsector. Samen met Brink (inhoud) zorgen wij als Breda Circulair (community) voor de uitvoering ervan.

Cirkelstad is al actief in 22 steden en regio’s. Op 12 maart hielden we namens Breda al een goed bezochte infosessie bij Winters Bouw & Ontwikkeling. Op 1 mei starten we met het driejarige programma. Elk jaar zijn er vier inhoudelijke bijeenkomsten waarbij inspireren, activeren en implementeren centraal staan. Iedere deelnemer (of samenwerking van deelnemers) levert jaarlijks een project om samen te evalueren. Hierbij bouwen we aan een sterk regionaal netwerk.

Belangrijk, want door actief samen te werken, kunnen we obstakels beter aanpakken (bijvoorbeeld bij regionale overheden) en ook regionale ontwikkelingen en kansen beter benutten. Kortom: we helpen elkaar én maken optimaal gebruik van bestaande tools, kennis en ervaring uit andere regio's. Voor de gemeente Breda is dit een mooie manier om MKB'ers te ondersteunen bij de voorbereiding op toekomstige wet- en regelgeving.

Het Nieuwe Normaal

Jarenlange ervaring met (pilot)projecten laat zien dat circulair bouwen mogelijk is. Maar daarvoor is eenduidige taal cruciaal. Zo kan iedereen op dezelfde manier beleid maken, opdrachten in de markt zetten en succesvol inschrijven met circulaire producten en concepten. Zo weten zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers waar ze aan toe zijn.

Deze taal noemen we Het Nieuwe Normaal (HNN) en dit is een belangrijk onderdeel van het programma. Dit is geen nieuwe meetmethode, maar een raamwerk waarin bestaande aspecten zijn opgenomen. Het bestaat uit drie thema's die zijn uitgewerkt naar indicatoren waarmee de circulariteit van een project kan worden beoordeeld. Je kunt hier alvast meer lezen over deze nieuwe gedragen standaard voor circulair bouwen.

Kosten en inschrijven

Bedrijven met 10 FTE of meer betalen 1200 euro per jaar voor deelname; bedrijven met minder dan 10 FTE betalen 600 euro per jaar. Daarnaast zijn er jaarlijkse evaluatiekosten van 500 euro.

Gerelateerde artikelen

26/03/2024

kennisartikel

Nederlandse horeca kan 510.000 kilo voedselverspilling voorkomen

12/03/2024

kennisartikel

In vijf stappen naar een circulaire bedrijfsstrategie

29/02/2024

kennisartikel, nieuws

Voedselverspilling op de kaart in de gemeente Breda

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.