kennisartikel

6 februari 2024

Biobased isoleren: niet duurder, maar levert wel meer op

Headerfoto artikel (1600 x 600 px) (5)
Group 1

Breda Circulair

Breda Circulair

Biobased isoleren: niet duurder, maar levert wel meer op

Particuliere woningeigenaren die hun energierekening willen verlagen doen er goed aan hun huis goed te isoleren. Wie kiest voor biobased isolatie zorgt niet alleen voor een gezonder binnenklimaat maar beperkt ook de milieubelasting die tijdens de productie van deze materialen ontstaat.

 

 

Subsidie

Ook de Rijksoverheid ziet de voordelen van biobased materialen en stelt extra subsidie beschikbaar voor woningeigenaren die kiezen voor deze milieuvriendelijke materialen. Wie kiest voor bijvoorbeeld biobased gevelisolatie kan een extra subsidie krijgen van €6,- per m2 en voor biobased dakisolatie €5,- per m2. Hierdoor wordt de meerprijs voor biobased isolatie, die de laatste jaren al aanzienlijk is afgenomen, in veel gevallen gecompenseerd.

 

 

Wat is biobased isolatie?

Biobased isolatie is gemaakt van natuurlijk materiaal afkomstig van (reststromen van) planten. Denk bijvoorbeeld aan vlas, stro, hennep of houtvezel. In tegenstelling tot materialen op basis van aardolie (PUR, PIR, EPS, …) en minerale isolatiematerialen (glas- en steenwol) zorgen ze voor veel minder CO2 uitstoot. Sterker nog: planten halen CO2 uit de lucht tijdens de groei en slaan dit dus in feite op in het materiaal. Dit draagt bij aan het tegengaan van het broeikaseffect.[1]

Mits correct toegepast dragen biobased materialen bij aan een gezond binnenklimaat, o.a. door de vochtregulerende eigenschappen: ze zijn in staat vocht uit de lucht op te nemen of af te staan. Ook komen er uit deze materialen nauwelijks schadelijke VOC’s (vluchtige organische stoffen) vrij[2].

Waar kan ik subsidie aanvragen?

Meer weten over subsidie voor renovatie van uw woning en de bonus voor biobased isolatie? Kijk dan op de website van RVO.

Gerelateerde artikelen

21/05/2024

kennisartikel

Nieuwe subsidieronde KIA-CE geopend voor circulaire ondernemers

03/05/2024

nieuws

Nu ook DEI+-subsidie beschikbaar voor kleinere circulaire projecten

10/04/2024

nieuws

Subsidie: Opening LIFE-call verwacht op 18 april

Het antwoord op je vraag nog niet gevonden?

Heeft onze digitale kenniscentrum jouw vraag over circulair ondernemen nog niet beantwoord? Of wil je hulp bij het zetten van concrete stappen? Neem contact op met ons Circulair Ondernemersloket. We nemen binnen 5 dagen contact met je op.

“Hoe kan ik je helpen?”

Jack van Haperen

Circulair Ondernemersloket

Stel hier je vraag

Bij welke circulaire stappen kun jij hulp gebruiken? Stel je vraag via het formulier of omschrijf de uitdagingen en ideeën waar je graag ondersteuning bij wilt. We nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.